senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Friday, 9 July 2010

sahabaT??


TEMAN ketawa memang mudah dicari, tetapi teman menangis tiada siapa yang sudi...itulah haKikaT didUnia ini..betul kan??

Memang benar sukar mencari erti persahabatan sejati. Hanya mereka yang benar-benar bersahabat dengan hati tulus dan ikhlas dapat mencari erti persahabatan tulen.


Imam al-Syafie ada memberikan nasihat dalam soal persahabatan.

Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.


Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati.


Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya.


Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai aku peroleh sahabat, aku semakin percaya diri...


Mencari sahabat pada waktu susah.Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka. Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka...jadi?? susah la kan...waktu kita susah siapa yang kita nak cari ?? mak ayah jauh..adik beradik? riSau mengganggu, jadi? fikirkanlah wahai teman, jangan sesekali kamu merasa senang dan gembira dengan perbuatan kamu yang menyakiti hati seorang manuia..


Jika suka melanda, aku sering bertanya: "Siapakah yang sudi menjadi sahabatku?"Pada waktu aku senang, sudah biasa ramai yang akan iri hati, namun apabila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan...seronok melihat ku keseorangan....tanpa insan bergelar sahabat..


Pasang surut persahabatan.


Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.


Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tidak ubahnya roda zaman yang tidak mahu bersahabat dengan keadaan...sedih, hampa, kecewa....


Jika aku menjauhkan diri daripada mereka, mereka mencemuh dan jika aku sakit, tidak seorang pun yang menjengukkU..ya-ALLAH..inikah ujian MU terhadapku...


Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai...aku jadi keliru..


Mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan teman yang ada hanya ketika kita sUka ataU gembira..


Apabila tidak ketemu sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang jahat...


pesanan untuk dikongsikan bersama teman-teman..sesungguhnya berhati-hatilah dalam memilih kawan...jangan tersilap, kelak merana diri...padakU, sekali sahabat, selama-lamanya bersahabat...No comments:

Followers