senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Thursday, 8 July 2010

jangan bUat !! ...1.Jangan sengaja lewaTkan sOLat. Perbuatan ini ALLAH tidak sUka. Kalau tertidUr lain cerita.

2.Jangan maSUk ke bilik air tanPa memakai alas kaki (selipar)..koTor dan takUt kaLau-kalau terbawa keluar najiS, mengotori seluruh rumah kita...

3.Jangan makan dan minUm dalam bekas yang pecah atau sUmbing... Makruh, kerana ia membahayakan.

4.Jangan biarKan pinggan mangkUk yang telah digUnakan tidak berbaSUh. Makruh dan mewarisi kepapaan..ni taK, biaSanya dah bertimbUn samPai dah penUh sinki barU naK baSuh..

5.Jangan amaLkan atau terbiaSa tidur selepas solat Subuh, nanti reZeki mahaL ( kerana berpagi-pagi itu MaLaikaT akan membUka pintu berkat ).

6.Jangan maKan tanPa membaca BISMILLAH dan doa makan.. Nanti rezeki kita di kongsi syaitan. tU yang maKan asyiK tak kenyang..jadiLah peLahaP orangnya..

7.Jangan keLuar rumah tanPa niat untuk membUat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.. SesiaPa yang maTi di dalam perjaLanan membUat kebaikAN, inSyaALLAH mndaPat pahaLa seOrang yang maTi syahid ( maTi di jaLan ALLAH )..

8.Jangan pakai sepatU atau selipar yang berlainan pasangan... Makruh dan mewarisi kepapaan.

9.Jangan biarkan mata sahabaT2 liar di perjalanan... Nanti hati kita aKan gelap diselaputi dosa.kiTa ditUntut untUk menjaga maTa dan lidah...demi untUk menjaga kesUcian haTi..

10.Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya....

11.Jangan menangguh taUbat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
12.Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.IbubaPa hanya ingin yang terbaiK bUat kiTa...

13.Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia...ni tidaK, dePan baiK, belakang?? sendiri pikir la...saTu lagi, ingaT!! muSuh yang paLing bahaya adalah sahabaT kiTa...kiTa taKkan sedar biLa dia akan bUat jahaT pada kiTa...haTi yang sUci adalah haTi yang memandang baik dan bersangKa baik pada manUSia lain..bUkan haTi yang sibUk mencari kesiLapan manUsia lain..waALLAHualam..
14.Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula...semUa baik bUruk adaLah ujian dari ALLAH unTuk mengUji sejaUh mana keimanan dan keTakwaan kiTa pada ALLAH..

15.Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.inSyaALLAH...sesUngguhnya reZeki kiTa ini daTangnya dari ALLAH..

16.Jangan banyak ketawa. Nanti akan maTi jiwa..

17.Jangan biaSakan diri kiTa berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita...tiada siaPa yang menyUkai orang yang berbOhong..ramai di lUar sana yang jenis baling baTu sembUnyi tangan..maksUdnya? pandai bUat taPi tak berani tanggUng...manUSia daPatlah kiTa bOhong, taPi ALLAH Maha mengeTahUi aPa yang kiTa lakUkan...

18.Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

19.Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal seLamanya...jangan dikejar dUnia yang semenTara ini..

20.Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya...kiTa jangan fiKir kiTa sUdah hebaT biLa mempUnyai ramai sahabaT, kaya, ada jawaTan kerana jaTuh bangUn kiTa hanya ALLAH yang berkUasa..sedarLah sahabaT dan jUga diri ini...

waALLAHuaLam..sebar2kan eyh...

No comments:

Followers