senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Wednesday, 21 July 2010

reLakah kiTa masUk neraka??


reLa ke? nauzUbillah...

semUa taknak kan??

taPi kiTa bUat ker apa yang ALLAH s.wT sUruh bUat??

kiTa tinggaL ker apa yang ALLAH larang?? contohnya, mengUmpat orang..menipU..ade ker kiTa bUat ?

tepUk dada tanya diri sendiri..jika ya, ingaTlah..ALLAH amatlah menyUkai hambanya yang bertaUbat dan menUruti apa yang disUruhnya..

teTapi ALLAH tidak rUgi waLau sedikit jika kiTA ingkar, sedangkan kiTa sendiri yang akan menanggung segala-galanya..sesUngguhnya ALLAH itU MAHA PENGAMPUN.. mohonlah keampUnannya selagi maSih ada kesempatan ini...

ada satU kiSah yang berlaku ketika zaman Nabi MUsa AS...tentang kisah umatnya yang redha dengan segala2 yang ditentUkan ALLAH kepadanya... baik dan bUruk sesUatu perkara yang datang dari ALLAH pasti ada hikmahnya...insyaALLAH...


Nabi Musa AS suatu hari sedang berjalan-jalan melihat keadaan ummatnya. Nabi Musa AS melihat seseorang sedang beribadah. Umur orang itu lebih dari 500 tahun. Orang itu adalah seorang yang ahli ibadah. Nabi Musa AS kemudian menyapa dan mendekatinya. Setelah berbicara sejenak ahli ibadah itu bertanya kepada Nabi Musa AS, Wahai Musa AS aku telah beribadah kepada Allah SWT selama 350 tahun tanpa melakukan perbuatan dosa. Di manakah Allah SWT akan meletakkanku di Sorga-Nya?. Tolong sampaikan pertanyaanku ini kepada Allah. Nabi Musa AS mengabulkan permintaan orang itu. Nabi Musa AS kemudian bermunajat memohon kepada Allah SWT agar Allah SWT memberitahukan kepadanya di mana ummatnya ini akan ditempatkan di akhirat kelak...

Allah SWT berfirman,

"Wahai Musa (AS) sampaikanlah kepadanya bahwa Aku akan meletakkannya di dasar Neraka-Ku yang paling dalam".


Nabi Musa AS kemudian mengabarkan kepada orang tersebut apa yang telah difirmankan Allah SWT kepadanya. Ahli ibadah itu terkejut. Dengan perasaan sedih ia beranjak dari hadapan Nabi Musa AS. Malamnya ahli ibadah itu terus berfikir mengenai keadaan dirinya. Ia juga mulai terfikir bagai mana dengan keadaan saudara-saudaranya, temannya, dan orang lain yang mereka baru beribadah selama 200 tahun, 300 tahun, dan mereka yang belum beribadah sebanyak dirinya, di mana lagi tempat mereka kelak di akhirat.


sesUngguhnya tidak sempUrna iman seseOrang melainkan jika dia menyayangi saUdaranya seperti dia menyayangi dirinya sendiri...insyaALLAH..semOga kiTa tergolong dalam orang2 ini..


Keesokan harinya ia menjumpai Nabi Musa AS kembali. Ia kemudian berkata kepada Nabi Musa AS,

"Wahai Musa AS, aku rela Allah SWT memasukkan aku ke dalam Neraka-Nya, akan tetapi aku meminta satu permohonan. Aku mohon agar setelah tubuhku ini dimasukkan ke dalam Neraka maka jadikanlah tubuhku ini sebesar-besarnya sehingga seluruh pintu Neraka tertutup oleh tubuhku jadi tidak akan ada seorang pun akan masuk ke dalamnya".


Nabi Musa AS menyampaikan permohonan orang itu kepada Allah SWT. Setelah mendengar apa yang disampaikan oleh Nabi Musa AS maka Allah SWT berfirman,


"Wahai Musa (AS) sampaikanlah kepada ummatmu itu bahwa sekarang Aku akan menempatkannya di Surga-Ku yang paling tinggi".


fahamkah sahabat-sahabat tentang kiSah ini?

renUngkanlah..apa yang kiTa cari dalam hidUp yang sesingkaT ini?? tiada apa..melainkan ibadah kiTa padaNYA..semOga kita sentiasa berada didalam keberkaTanNYA..amiin...No comments:

Followers