senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Friday, 10 December 2010

Al-QUran disalah tafsir dan dipersendakan??Al-Quran al-karim adalah kalam Allah SWT, membacanya mendapat pahala biarpun tidak difahami isi kandungan. Al-Quran telah diturunkan ke atas baginda selama 23 tahun dengan tiga cara. Pertama melalui perantaraan Jibril a.s. Kedua, melalui mimpi dan ketiganya, melalui suara daripada sebalik tabir.


Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan tidaklah layak bagi seseorang manusia bahawa Allah berkata-kata dengannya kecuali dengan jalan wahyu (dengan diberi ilham atau mimpi), atau dari sebalik dinding (dengan mendengar suara sahaja), atau dengan mengutuskan utusan (malaikat) lalu utusan itu menyampaikan wahyu kepadanya dengan izin Allah akan apa yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi keadaan-Nya, lagi Maha Bijaksana (al-Syura': 51).

Selepas 23 tahun setelah baginda mengharungi bermacam-macam ancaman, ujian yang getir al-Quran sempurna ke penghujungnya.

Sekali gus melengkapkan ajaran Allah SWT di atas permukaan bumi, sebagai panduan hidup manusia, tidak salah kalau dikatakan ia adalah buku manual bagi kehidupan manusia secara sempurna.

Di dalam kitab-kitab yang membincangkan ulum al-Quran juga ada menggambarkan betapa susahnya baginda menerima wahyu, lebih-lebih lagi kali pertama baginda menerima wahyu di Gua Hira'. Saya yakin ramai orang Islam mengetahuinya.


Walaupun Jibril dan wahyu sudah menjadi teman Rasulullah SAW, namun masih adakalanya baginda menghadapi kesukaran ketika menerima wahyu.

Ada ketikanya wahyu diturunkan pada hari-hari suasana cuaca yang panas terik tetapi baginda menerimanya dalam kesejukan menggigil, adakalanya wahyu diturunkan dalam cuaca yang sangat sejuk tetapi baginda menerimanya dalam keadaan kepanasan berpeluh.
Setiap ayat yang turun ada sejarah suka dan dukanya. Semua itu baginda lalui dengan penuh kesabaran dan ketabahan, kerana itu adalah tugas baginda.

Al-Quran yang ada pada kita dalam pelbagai variasi tidak wujud dengan sekelip mata, malahan ia juga telah melalui pelbagai cabaran sebelum tersusun indah dalam bentuk 30 juzuk dengan dilengkapi 114 surah.

Pada awal penurunannya ada yang menulis ayat-ayat suci ini di atas pelepah-pelepah tamar dan kulit bintang. Selepas kewafatan Rasulullah SAW di Zaman Abu Bakar sehinggalah ke Zaman Uthman bin Affan, al-Quran dikumpul dan ditulis sehingga sempurna dan ia diagih ke empayar Islam yang lain.

Semua ini kit baca tetapi tidak merasai keperitan 23 tahun penurunan al-Quran tidak difahami. Apa yang timbul hari ini, al-Quran dijadikan modal untuk kepentingan sesetengah kumpulan dalam kempen-kempen murahan sehingga membenar dan mengiyakan orang bukan Islam menjaja ayat-ayat Allah SWT di atas pentas-pentas politik.

Tidak salah orang bukan Islam mempelajari ayat-ayat al-Quran dengan tujuan mengkaji dan mencari kebenaran, ini banyak berlaku di universiti-universiti, saya pun pernah mengkaji al-Quran ketika di sekolah menengah, natijahnya saya bertemu dengan kebenaran dan menerima Islam sebagai cara hidup.

Adalah haram bagi kita orang Islam bersorak dan berasa bangga apabila mendengar orang bukan Islam membaca al-Quran dengan anggapan "tengok orang bukan Islam pun terima al-Quran."

Hanya golongan yang tidak cinta pada al-Quran sahaja yang akan rasa seronok dan bangga, bagi saya ini adalah satu sendaan terhadap al-Quran. Sebelum ini, di Perak tetapi kali ini di Bagan Pinang, lepas ini di mana?

Ada yang mengatakan bahawa orang di Eropah membaca al-Quran. Ya betul, tapi mereka membaca dengan tujuan mengkaji Islam, dan yang mereka baca bukan lafaz Arabnya tetapi tafsiran dan terjemahannya yang juga akhirnya menjadikan mereka Muslim.

Orang Islam membaca al-Quran untuk menjadikan panduan dan pada masa yang sama, menjadikannya amalan mendekatkan diri kepada Allah SWT, manakala orang bukan Islam baca untuk apa? Cari pahala? Mendekatkan diri kepada Allah? Untuk apa?

Jawapannya dalam konteks apa yang berlaku di atas pentas-pentas politik adalah untuk tujuan murahan. Ditambah pula dengan sebutan yang tidak betul, makhrajnya apa lagi, tajwidnya. Menyakitkan telinga, sekali gus menyakitkan hati mendengar orang memperalatkan al-Quran.

Mungkin yang dengar ayat-ayat yang dibaca oleh orang buka Islam sama tidak tahu baca al-Quran agaknya. Firman Allah SWT yang bermaksud: Ataupun lebihkan (sedikit) daripadanya (bangun malam untuk berqiam); dan bacalah al-Quran dengan Tartil. (al-Muzammil: 4).
Saydian Ali r.a berpendapat mengenai tartil: "Membaca al-Quran dengan memelihara panjang pendeknya serta makhraj dan sifat hurufnya dan wakaf ibtida'nya."

Pandangan Saydina Ali menjadi rujukan para ulama tajwid untuk mengukur bacaan al-Quran seseorang yang benar-benar menepati kehendak Allah SWT.

Imam Syafie berpendapat: "Membaca al-Quran bertajwid adalah wajib manakala mempelajarinya adalah fardu kifayah", manakala dalam kenyataan yang lain Imam Syafie menghukum orang yang tidak membaca al-Quran dengan tajwidnya yang betul adalah fasiq.
Manakala hukum orang yang mendengar membaca al-Quran salah wajib ditegur sekiranya keadaan itu mengizinkan dia berbuat demikian.

Kita juga sedia maklum, sekiranya sifat dan makhraj sesuatu huruf al-Quran berubah mungkin boleh mengubah makna ayat yang dibaca.

Sekiranya seseorang itu masih melakukan kesalahan membaca al-Quran dan kesalahannya itu jaliy (kesalahan yang boleh menukar makna ayat) adalah haram menjadi imam atau membacanya dengan suara yang nyaring sehingga mengelirukan orang yang mendengarnya.
Oleh yang demikian nasihatilah mereka, supaya tidak memperolok-olokkan al-Quran untuk kepentingan peribadi.


No comments:

Followers