senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Thursday, 23 December 2010

Diploma jurusan apa ni?? bawa kenderaan beraT ??


Harap-harap dengan adanya diploma,pemandu boleh berfikir dengan tangkas...tak la jadi macam dalam gambaq ni...kah!kah!kah!
Sebenaqnya idea pemandu kena ada diploma ni gua dah bagi masa komen kat facebook bernama radio selepas bas dua tingkat terbalik dekat Rembau pada 10.10.10 tu.Aku rasa senator ni ada terbaca aku punya idea kot...kah!kah!kah!

Kelulusan Diploma Diperlukan Bagi Pemandu Kenderaan Berat

Kerajaan hendaklah memastikan kesemua pemandu kenderaan berat sekurang-kurangnya mempunyai kelulusan diploma sebagai langkah untuk mengelakkan berlakunya kemalangan ngeri melibatkan kenderaan seperti lori dan bas, kata Senator Datuk Idris Buang.

Beliau berkata pemandu kenderaan berat perlu dihantar ke institut-institut teknikal yang menawarkan kursus menjurus kepada pekerjaan mereka.

"Pada masa yang sama, gaji pemandu juga perlu dinaikkan setelah mereka mendapat kelulusan tersebut... jadi setelah perkara-perkara ini diimplementasi, isu seperti ini tidak akan berlaku kerana pemandu tersebut mempunyai kelayakan," katanya semasa membahaskan Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 di Dewan Negara, Rabu.

"Sekarang ini, ada di antara pemandu yang tidak ada lesen ataupun pernah mengambil dadah di mana ini akan memberi risiko yang tinggi kepada penumpang," katanya.

Idris percaya dengan pendedahan seperti ini pemandu akan mendalami tentang ciri-ciri teknikal seperti brek dan yang pentingnya tentang kebolehan kenderaan seperti bas dua tingkat untuk naik dan turun bukit dengan selesa.

Rang undang-undang, yang antara lain bertujuan memantapkan penguatkuasaan antara agensi iaitu JPJ, Polis Diraja Malaysia, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, kemudiannya diluluskan dengan undi belah bahagian di mana seramai 20 orang bersetuju dan lapan orang tidak bersetuju. -


No comments:

Followers