senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Monday, 14 June 2010

aL faTihah..

renUngkanLah...Sabar itu iman, Duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman..

sedeKahkan al-faTihah..

seOrang daripada jUniorku dikenaLi sebagai naim asaL dari pahang , belajar di inStitUt pendidiKan gUru , kampUS datO Razali iSmaiL.. dari kelaS pJ.. akhirnya telah pergi menyahUt panggiLan ILLahi semalam akibaT kemalangan..perginya ini adalah bUat selama-lamanya...meninggalkan dUnia yang sementara ini...

dan tiba-tiba hati kecil ini terSentap, terkejUt menerima beriTa ini..
peraSaan yang selama ini telah melanda dirikU ini kUraSakan menjadi semaKin kUat menyentap jiwa...akU sedar diri ini terlalU banyak berdoSa ya-ALLAH..pada ibU bapaku, teman-teman... dan yang paLing utama adalah padaMU ya-ALLAH..YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindungilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH. Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurga Mu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke neraka Mu YA ALLAH. Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN..sesUnggUhnya engkaU MAHA PemUrah lagi MAHA MengaSihani..Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yang ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya:
'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikhabarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.' Lalu nabi s.a.w.. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya:
'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah SWT yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah SWT yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yang ke tujuh.

Demi Allah SWT yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya:
'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya:
'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas) Tanya Rasulullah s.a.w..: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?' Jawab Jibrail:

'Pintu yang terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah..
Pintu ke enam tempat orang nasrani bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga di tanya:

'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya:
'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari umatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sedar nabi saw bersabda:
'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'
Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.' Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku..

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan
racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikatAl-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

"Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk."

Wassalam....sama-sama kiTa mUhaSabah diri kiTA...apalah sangaT yang dikeJar didUnia ini...haRTA? pangkaT? kereTa mewah? disanjUng-sanjUng??
sedarlah!!! semUanya tidak kekaL...hanya semenTara..sebeSar mana rUmah kITa sekarang, kiTa semUa akan teTap kembaLi ke aSal kita ( tanah )..ke 'rUmah keciL'...tinggallah kiTa seOrang diri..tiada teman..tiada kawan... kelUarga... kalau kita ni bOs, kemana semUa anak2 buah kita? pekerja2 yang menyanjUng kiTA?saaT itU barU kiTa akan sedaR bahawa dUnia ini SEBENARNYA penUh dengan penipUan dan perKara yang meLalaikan kita sepanjang hidUp kita..

hanya yang kekaL adalah anaK yang sOleh unTuK mendOAkan kesejahTeraan kiTa, amaL jariah ( sedekah kita ) sebagai saHam akhirat dan ilmU baik yang diajar yang selagimana digUnakan kiTA akan memperOleh Pahalanya..

hakciPTa terpelihara cikgUfhahmie.blogspOt.com

No comments:

Followers