senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Sunday, 8 August 2010

marhabAN ya ramadHan....


sedar tak sedar ari rabU ni insyaALLAH kiTa akan mULa berpuASa..

sesUngguhnya Bulan Ramadhan adaLah bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela..pUaSa ini juga tidak lain adalah unTuk menjinaKkan nafSu kiTa ni..nafSu makAN , mengUmPaT , berbOhong dan lain2...


Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. diri tidaK mamPu melawan gOdaan syaiTan...taPi diri kiTa sendiri ? Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita unTuK melakUkan keSilapan yang sama berULang kaLi ?

Sabda Rasulullah saw.:

"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."Semoga dengan keberkatan dan rahmaT dari bULan Ramadhan ini, kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini.

Oleh itu sahabaT-sahabaT, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap umat Islam.

Nabi Muhammad saw pernah bersabda:

"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala.

sedarKah kiTa begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri sendiri.

Sabda Rasulullah saw:

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

semOga kiTa semUa beroleh keberkaTan di bULan mULia ini..amiin...

RasuLALLAH jUga pernah bersabda, jiKa umaTkU dapat melihaT keberkaTan di bULan RAMADHAN, nescaya umaTku menginginkan sePanjang tahUn adalah RAMADHAN...renung2kan dan seLamaT beramaL..

waALLAHuaLam...


2 comments:

Nur fatin atiqah said...

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan al-Mubarak...semoga bulan yang mulia ini mambawa keberkatan kepada kita semua..

mOhd ziQRuL fHahmie b dERaman said...

slmt jUgakk..

Followers