senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Sunday, 20 November 2011

cara nak hilangkan was-was

Alhamdulillah, inilah jawapannya:

Berikut ini diterjemahkan secara bebas petikan dari kitab al-Azkar Imam al-Nawawi:
Firman Allah Taala: 

"Barangkali syaitan datang menggodamu, maka berilindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (Fusshilat:36)Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Syaitan datang kepada salah seorang di antara kamu, lalu berkata: Siapakah yang menciptakan ini dan siapakah yang menciptakan ini, hingga dikatakan: Siapakah yang menciptakan Tuhanmu? Apabila sampai di situ, maka berlindunglah kepada Allah dan berhentilah." (HR Bukhari & Muslim)

Dalam sebuah hadis sahih:
"Manusia saling bertanya, himngga dikatakan: Ini adalah makhluk ciptaan ALlah, maka siapakah yang menciptakan Allah? barangsiapa mengalami keadaan itu, hendaklah dia mengucapkan:

(Aku beriman kepada Allah dan RasulNya.)"

Dari Aisyah r.a., bahawa Nabi s.a.w. mengajarkan:
"Barangsiapa yang mendapat was-was, hendaklah dia mengucapkan:

Kami beriman Allah dan RasulNya; sebanyak tiga kali, kerana sesungguhnya perkara itu boleh hilang darinya." (HR Ibnu Sunni)

Di atas adalah keraguan dan perasaan was-was terhadap Allah Taala dan RasulNya.


Berikut ialah was-was dan keraguan di dalam sembahyang, wuduk dan seumpamanya.
Dari Osman bin Abil Ash r.a., katanya: Wahai Rasulullah s.a.w., sesunggunya syaitan telah merintangi antara aku, sembahyangku dan bacaanku yang membingungkan diriku. Lalu Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Itu adalah syaitan bernama Khinzib. Apabila engkau merasakannya, maka berlindunglah kepada Allah daripadanya dan meludahlah ke sebelah kirimu tiga kali. Maka akupun melakukannya, dan Allah menghilangkan gangguan itu dariku." (HR Muslim)
 

Sekurang-kurang permohonan untuk berlindung dengan ALlah dari syaitan ialah:(Aku berlindung dengan Allah dari syaitan yang direjam).
Diriwayatkan  dari Ibnu Rumail: AKu bertanya kepada Ibnu Abbas: Apakah gerangan yang terdapat di dalam dadaku? Ibnu Abbas bertanya: Apakah itu? AKu menjawab: Demi ALlah, aku tidak boleh mengatakannya. Ibnu Abbas bertanya: Apakah ia seperti keraguan? Dia ketawa dan berkata: Tidak seorangpun yang selamat, hingga Allah menurunkan ayat:
"Apabila engkau dalam keraguan mengenai apa yang Kami turunkan kepadamu..." (Yunus:94)

Apabila engkau mendapat keraguan (was-was) dalam dirimu, maka ucapkanlah:

"Dia yang pertama dan terakhir, yang nyata dan tersembunyi dan Dia Maha Mengetahui segala sesuatu." (al-Hadidi:3)
(HR Abu Daud dengan isnad jaiyid)

Seorang ulamak menganjurkan kepada sesiapa yang mengalami perasaan was-was dalam berwudhuk atau dalam sembahyang, atau yang seumpamanya, agar mengucapkan Laa Ilaha Illallah. Kerana syaitan apabila mendengar zikir ia akan berundur. Dan Laa Ilaha Illallah adalah induk zikir.

Demikianlah beberapa petunjuk dari Rasulullah s.a.w. untuk menghilangkan perasaan was-was.Sekian. Wallahu a'lam. No comments:

Followers