senang-senang datang la lagi eyh..sahabaT amatlah dialU-alUkan...

Wednesday, 6 April 2011

jOm kita semUa kembali pada agama kiTA ..INSYAALLAH...

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda yang bermaksud: “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” [Hadith Muslim no. 145]


Beruntunglah manusia yang asing di akhir zaman. apakah makSud aSing disini?? ia adalah golongan manUsia di akhir zaman ini yang meraSa terasing lantar kerana Islam yang digenggam. Lantaran agama yang dijadikan pedOman hiduP..
apa la nak jadi dengan manusia sekarang...pening saya memikirkannya...
seperti yang kita sedar dan sedia maklUm..Zaman berganti zaman. Golongan ini yang tinggal hanyalah sedikit sekali, kerana golongan ini sering mendapat tapisan demi tapisan dari Ilahi sehingga yang tinggal hanyalah orang-orang yang benar-benar ikhlas denganNya.
jom jaga diri dan iman kita..^__^
dan ingatlah sentiaSa, Seindah perhiasan adalah wanita solehah..
Pernahkah anda berasa sunyi dan terasing kerana memilih untuk berpegang dengan Islam?
Ketika ramai orang di sekeliling kita mula menonjolkan aurat masing-masing, tudung disingkat-singkatkan, baju semakin nipis, seluar semakin ketat, kain semakin sendat, fesyen moden semakin dahsyat, tetapi anda masih mengekalkan cara pemakaian Islam yang sebenar. Anda disinis, ditertawa, diperlekehkan. Pernahkah?


sUbhanALLAH, apa yang dicari oleh mereka ini dengan bertindak sedemikian...
Ketika ramai kawan-kawan menjerumuskan diri dalam cinta duniawi, ber’couple’ sana sini,
bersenda gUrau dengan tak kira lelaki dan perempUan, bergelak dan bermesra dengan teman sehati, menonton wayang bersama pasangan sendiri, bergayut di telefon sehingga lewat malam tanpa arah tujuan, bermanja-manjaan tanPa ingat bataS agama..
perempUan yang solehah untUk lelaki yang soleh...^__^
untUk apa semUa ini?? hebat sangatkah kita sehingga mampU menentUkan jodoh kita sendiri tanpa mempedUlikan janji ALLAH "Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)Itulah janji Allah S.W.T buat semua manusia. Seandainya kita menginginkan isteri atau suami yang baik, kita haruslah terlebih dahulu menjadi seorang yang baik. 


Tak mungkin seorang yang baik akan mendapatkan wanita yang tidak baik atau sebaliknya. Seandainya anda masih meragui kalimah ilahi, kalimah siapakah lagi yang tinggal untuk anda ikuti?

....dan anda masih berpegang dengan pendirian al-Quran dan as-Sunnah. Anda dipulau, dikutuk, dijadikan bahan umpatan, digelak tawa bersama teman. Pernahkah anda lalui semua ni??
Tatkala orang semakin menerima cara hidup yang membelakangkan agama, mendedahkan aurat, bergelumang dengan maksiat, sebagai aras tanda mengukur kemodenan diri, tiba-tiba anda yang membungkus tubuh dengan pakaian yang menyembunyikan anggota yang bersangkutan dengan harga diri, pernahkah anda dicemuh kerana memilih untuk tidak berfesyen seper\ti manusia yang ramai hari ini?
Saat zina dan arak berleluasa, rasuah dan riba’ bermaharajalela, pergaulan bebas semakin melata, tapi anda masih lagi teguh dengan keimanan terhadap Allah. Anda dicaci, dihina, diherdik. Pernahkah anda punya pengalaman sebegini??
Jika PERNAH, maka berbahagialah!Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
Begitulah serba sedikit berkenaan beberapa fenomena yang menjadikan golongan yang mengamalkan Islam yang tulen lagi sahih tersisih dan terasing. Mereka yang berada di atas kebenaran itu dipandang asing lagi pelik. Lebih parah, mereka bukan sahaja diasingkan, malah turut ditohmah dengan pelbagai bentuk fitnah dan kedustaan. Mereka dilabel sebagai sesat dan menyimpang.


Adakah amalan, perbuatan dan akhlak kita melayakkan diri kita termasuk dalam golongan ghuraba’ ini?? Tepuk dada, tanyalah iman yang masih bersisa..

Mohonlah pada Allah


Ya Allah, bantulah kami untuk tetap layak berada di atas jalanMu. Tetapkanlah hati kami untuk terus berada di samping agamaMu. Teguhkanlah hati dan jiwa kami menghadapi dugaan dan ujian fatamorgana dunia ini. Amin.. 
wALLAHualam....

1 comment:

syauqah_wardah said...

SubhanALLAH.. syukran ya akhi. post kali ini sdkt sbnyk mmbri ana kekuatan. Hanya Dia yg dapat membalas semua kebaikan ini.

Followers