Budu merupakan makanan traditional Kelantan
dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk
sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah
pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli
pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai
bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh
(immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan
kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi
untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan
mencegah terjadinya penyakit degeneratif sep erti aterosklerosis, koroner
jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab
[[diarrhoea| cirit (diarrhoea)] , penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit
jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,
diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat
budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah
kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada
tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan
pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik
ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat
mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan
sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta
menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan
pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi
dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin
yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan
vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber
vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain sep erti vitamin B1
(thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6
dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara saintifik, budu merupakan penyumbang
utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan
Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana
sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu
untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan
terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan
menurun.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3
mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini
jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya
vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan
kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein
yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang
cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2,
87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan
dalam bentuk isoflavon.
Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan
karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh
tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas
merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak
berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor,
kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan
seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya
antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon
unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping
2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi
isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon
dalam ikan-ikan lain.
Penelitian yang dilakukan di Universiti North
Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen
yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan
dan barah payu dara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu
bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding
pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin
disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor
dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ),
hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang
mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) sep erti kandungan
protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji
rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari
selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali
sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu
mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan
kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada
budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali
bahawa khasiat serta kebaikan sep iring budu yang dimakan bersama hidangan nasi
pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama
cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.
waALLAHualam...
1 comment:
budu best tp xley nk mkn sgt ble ad alahan...mkn sket da start alahan...tp mkn je, pastu telan ubat...hehe~ budu punya pasal~
Post a Comment